Jdi na obsah Jdi na menu

Bezlepkové mouky

21. 10. 2015

Klasické mouky jsou většinou spojovány s onemocněním – celiakií. V dnešní době je již všeobecně známo, jaké neblahé účinky má na náš organismus všude obsažený lepek. Proto jsme do naší nabídky zařadili i mouky bez lepku, které jsou zdravé, chutné a hodí se k přípravě slaných i sladkých pokrmů. Dokonce se dají použít i v poměrně novém výživovém směru – Paleo stravě.

Záleží jen na Vaší fantazii, jakým způsobem mouku využijete. Zkuste nahradit běžnou obilnou mouku některou z našich novinek a objevíte nejen nové chutě, ale obohatíte svůj jídelníček o zdravější pokrmy a využijete své přirozené tvořivosti, která zaměstná Vaši hlavu jinými myšlenkami, než jsou jen starosti a povinnosti každodenního života.

Věříme, že Vás naše nová nabídka potěší. Budeme se snažit postupně zveřejňovat i naše recepty a různé zkrášlující tipy, které pro Vás připravujemeJ

unnamed.jpg

Plantejnová mouka

Je vyrobená ze tzv. zelených banánů (Plátano verde), narozdíl od nám známých sladkých banánů, plantejny jsou určeny pouze k tepelné úpravě.

Mouka z plantejnů je bohatá na minerální látky (draslík a hořčík) a vlákninu. Výrobní proces je velmi šetrný a proto dochází k zachování prospěšných výživných látek, které plantejny obsahují.  Mouka byla nejdříve používána pro své účinky při redukci váhy, na zácpu a celkovému zlepšení metabolismu. Dnes se využívá hlavně v bezlepkové dietě a u pacientů s celiakií.  Ve srovnání s obilnou bílou moukou plantejnová mouka neobsahuje téměř žádné cukry a je bohatá na vlákninu a minerální látky.

 

Banánová mouka

Banány není nutné představovat, jsou známé nejen jako samotné ovoce, ale  I různé další způsoby jejich využití v dezertech, zmrzlinách atd. Ale je tu i “staronový” způsob, jak využít jejich příznivé účinky na lidský organismus a tím je zpracování banánů na mouku. Banánová mouka se dá využít v kuchyni na vaření, pečení, její chuť není nasládlá, jak bychom si ji přestavovali, proto je vhodná k přípravě slaných i sladkých pokrmů. Je zdravější než běžně používáné obilné mouky, je “přírodnější”, protože při pěstování banánů a výrobním procesu nejsou používány chemické prostředky ani konzervanty. A to není vše…  Banánová mouka brání plýtvání jídlem! Vyrábí se totiž z těch banánů, které nejsou určené k běžnému prodeji, jsou vzhledově “méně dokonalé”. Nedochází tak ke zbytečnému plýtvání těchto výživově bohatých plodů.

Mouka z juky (manioku)

​Juka je jednou z nejvíce používaných potravin v Jižní Americe, je součástí pravidelné stravy obyvatel a mnoho z nich ani netuší, jak je to prospěšné pro jejich zdraví.

Manioková mouka má nízký obsah tuku a je ideální pro ty, kteří chtějí bojovat proti nadváze. Obsahuje bílkoviny, vlákninu, vit. K, vitamíny skupiny B a minerální látky (zinek, hořčík a železo). V lidové medicíně se využívá  na snižování cholesterolu v krvi, jako prostředek na posílení vlasů, na zlepšení stavu pleti, jako prevence proti osteoporóze, při léčbě zánětů, chřipek atd. 

 

Autor: Jitka Bačíková