Jdi na obsah Jdi na menu

Poznejte Ekvádor

25. 1. 2016


Ekvádor leží na rovníku na severozápadě Jižní Ameriky. Hraničí s Tichým oceánem na západě, s Kolumbií na severu a na jihu a východě s Peru. Ekvádor je osmá největší země Jižní Ameriky, zhruba o velikosti amerického státu Nevada. Ekvádor má velmi rozmanitou geografii a rozkládá se na ploše o velikosti 283,561 km².  Ekvádor se dělí na čtyři zeměpisné oblasti: : Andy (La Sierra), amazonský deštný prales (El Oriente), pobřeží (La Costa) a Galapágy.

 

dsc00105.jpg

 

Galapágy se nacházejí cca 1000 kilometrů západně od pevniny Ekvádoru. Sopečné ostrovy mají subtropické klima a jsou bohaté na pláže a lesy. Během období sucha, které na Galapágách trvá od června do prosince, převládá chladnější a větrnější počasí.  Od října do května je počasí teplejší a hojně poprchává.

 

La Costa vede podél západního pobřeží a nabízí nízké hory, údolí, pláně, mangrovníkové porosty, řeka deštné pralesy. Pobřeží má tropické horké a vlhké klima. Od května do prosince bývá počasí na La Costě víc oblačné, chladnější a suché. Od ledna do dubna je tropické teplé a deštivé klima.

 

Oblast And neboli centrální hory, ležící mezi pobřežím za západu a Amazonií z východu, je tvořena horskými hřebeny, pohořími a údolími. Na obou úbočích západních a východních And se nachází 60 sopek s průměrnou nadmořskou výškou 7000 metrů a rozprostírají se ve vzdálenosti 400 km od severu k jihu jako tzv. "Třída sopek." Vzhledem k nadmořské výšce, má andský kraj chladnější jarní počasí s velkým množstvím slunečního svitu. Teploty se mění v průběhu dne. V průběhu deštivého období (od října do května) jsou Andy zataženější a vlhčí.  Během období sucha (od června do září) deště ustupují a jsou obvyklejší v odpoledních hodinách.

 

Amazonie (El Oriente) je oblast na východ od And, hraničí s Kolumbií a Peru, a zahrnuje část amazonského deštného pralesa, stejně jako řeky a rozmanitou džungli.  V deštném pralese Ekvádoru se nacházejí tři činné sopky: Sangay, Reventador a Sumaco. Ekvádor je jedinou zemí, která se může pochlubit třemi činnými sopkami na území deštného pralesa. Oblast Amazonie je horká a vlhká a celoročně na ni dopadá velké množství dešťových srážek. Období od června do srpna je nejdeštivější.

 

Současný prezident Ekvádoru se jmenuje Rafael Correa. Ekvádorská měna je americký dolar. Přírodní krajina tvoří značnou část země a Amazonie se rozkládá na 50% této plochy.

Autor: Jitka Bačíková

 

Náhledy fotografií ze složky EKVÁDOR